Ads Top

Cobase krijgt PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank

Het Amsterdamse Cobase zegt als eerste Nederlandse fintech voor de zakelijke markt een PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank te hebben gekregen.

Cobase biedt een totaaloplossing voor zakelijke klanten die over het algemeen een jaaromzet hebben vanaf 100 miljoen euro en met meerdere banken. Zij krijgen via het multibanking-platform toegang tot alle bankrekeningen bij de verschillende financiële instellingen waar zij een relatie mee hebben. Door het verkrijgen van de PSD2-vergunning komt Cobase onder toezicht te staan van De Nederlandsche Bank.

Met Open Banking geven banken via een API toegang tot bankrekeningen aan Third Party Providers, vaak leveranciers van betaaldiensten of financiële software. Dat gebeurt met toestemming van de eigenaar van de rekening. De rekening kan direct worden aangestuurd buiten het traditionele bankportaal om. Zo kunnen nieuwe producten en diensten ontwikkeld worden door derde partijen die zelf geen bank zijn, maar die bijvoorbeeld een betaaldienst of een softwarepakket bieden.

Om innovaties op dit gebied te ondersteunen is in de EU de PSD2-wetgeving geïntroduceerd. Vanaf september moeten banken in de EU verplicht toegang verlenen tot rekeningen aan Third Party Providers met een PSD2-vergunning, mits de rekeninghouder daar toestemming voor geeft. Zo’n vergunning moet in Nederland bij de DNB worden aangevraagd en alleen partijen die aan strenge eisen voldoen komen ervoor in aanmerking.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.