Ads Top

AFM en Britse toezichthouder FCA gaan nauwer samenwerken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Financial Conduct Authority (FCA) gaan nauwer samenwerken om de integriteit en stabiliteit van het financiële systeem in beide landen te beschermen en te verbeteren. De Britse en Nederlandse toezichthouders hebben op 3 juni 2019 een overeenkomst getekend.

Sinds de aankondiging van het Verenigd Koninkrijk om uit de EU te treden hebben diverse financiële ondernemingen die momenteel actief zijn in het Verenigd Koninkrijk en Nederland een vergunning aangevraagd om in beide landen te werken. Een nauwe samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de FCA en AFM is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van internationale financiële markten en voor een effectief toezicht op zowel ondernemingen als kapitaalmarkten, waardoor beide toezichthouders hun taak effectiever kunnen uitvoeren.

De overeenkomst bouwt voort op de reeds bestaande nauwe band tussen de Britse en Nederlandse toezichthouders en versterkt hun relatie op gebieden als fintech, datagedreven toezicht en het aanmoedigen van correct gedrag binnen ondernemingen.

Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM: ‘Wij kijken ernaar uit om meer samen te werken. We zien dat Britse financiële ondernemingen naar Nederland komen, met name internationaal gereguleerde markten, handelsplatformen en handelaren. Hun keuze voor Nederland heeft uiteraard invloed op onze kapitaalmarkten en handelsinfrastructuur. Door de nauwere samenwerking met de FCA zijn wij beter in staat beleggers en kapitaalmarkten te beschermen.

Andrew Bailey, CEO van de FCA: ‘Onze relatie met de  AFM is altijd al goed geweest en dat wordt nog eens versterkt door deze overeenkomst. Gegeven de toenemende verstrengeling van de financiële markten, draagt een nauwe band met toezichthouders in andere landen bij aan de bescherming van de consument en het behoud van ons overzicht op bedrijven en markten.’

Naast informatie-uitwisseling gaan de FCA en AFM best practice-benaderingen delen. Ook zoeken zij naar mogelijkheden voor detachering tussen de toezichthouders en extra opleidingsmogelijkheden.

De overeenkomst geldt voor zowel een ‘deal’- als een ‘no deal’-scenario en is een aanvulling op het in februari bekendgemaakte multilateraal memorandum van overeenstemming tussen EU-toezichthouders en de FCA.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.