Ads Top

VEB: ‘Goed dat ING schuld bekent’

ING Bank heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank moet een recordbedrag van 775 miljoen euro betalen, dat volledig ten laste zal gaan van het resultaat in het derde kwartaal van dit jaar.

Er is volgens het OM sprake van ‘ernstige nalatigheid’. Er zijn ING-rekeningen gebruikt voor criminele activiteiten en de bank heeft niet voorkomen dat de rekeningen van haar cliënten misbruikt konden worden voor het witwassen van miljoenen euro’s. De bank is akkoord gegaan met de betaling van een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro.

Dit plaatst echter de discussie die we een jaar geleden hadden over de loonsverhoging van Hamers wel in een ander daglicht, stelt VEB-directeur Paul Koster op BNR. De Raad van Commissarissen zou zich op de positie van Hamers moeten beraden, zegt Koster.


De VEB stelde naar aanleiding van de korte passage in het jaarverslag over deze kwestie al op de aandeelhoudersvergadering op 23 april vragen. ING wilde toen weinig kwijt over de eventuele financiële schade, schreven wij al in Effect 6. De reden daarvoor was dat de schade nog niet concreet genoeg was. ING wees er op de vergadering wel op dat de impact als ‘significant’ kan worden omschreven. Op de schaal van Mock staat significant voor 12 tot 20 procent. De halvering van de kwartaalwinst is wel wat meer dan significant.

De vraag is ook of dit consequenties heeft in de Verenigde Staten. ING zegt echter geen verdere acties door de Amerikaanse beurswaakhond SEC te verwachten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.