Ads Top

ING: Kwaliteit onderzoek Eerlijke Bankwijzer blijft onvoldoende

Op 3 september 2018 heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekendgemaakt dat zij constateert dat de kwaliteit van de onderzoeken van de Eerlijke Bankwijzer 'geen eerlijk beeld geeft van de stand van zaken in de sector'. Als gevolg daarvan hebben verschillende banken waaronder ING besloten niet langer actief bij te dragen aan de rapporten van de Eerlijke Bankwijzer.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van een aantal maatschappelijke organisaties (NGOs) waaronder Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en de FNV.

De banken hebben doorlopend gesprekken gevoerd met de organisaties achter de EBW over de kwaliteit en de toonzetting van de rapporten en persberichten. De banken vinden dat de rapporten van de EBW vaak geen recht doen aan de prestaties van de Nederlandse banken, die wereldwijd tot de koplopers behoren als het gaat om duurzaamheid.

Op basis van onder andere de door de banken verstrekte gegevens beoordeelt de EBW een aantal duurzaamheidsaspecten van de banken. De EBW gebruikt daarbij deels eigen maatstaven en interpretaties die regelmatig verder gaan dan internationale normen en/of regelgeving. Deze maatstaven zijn volgens ING niet altijd realistisch en vaak gebaseerd op de speerpunten van de organisaties achter de EBW. De NVB vraagt om eerlijke en zorgvuldig uitgevoerde onderzoeken waarbij feiten en meningen duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

De banken en de organisaties achter de EBW blijven daarom op diverse andere manieren in contact over de zorgen en mogelijke verbeteringen die deze organisaties zien voor het beleid en handelen van de banken op het gebied van duurzaamheid. Ook werken men in andere groepen met elkaar samen – zoals bijvoorbeeld het Bankenconvenant waar de banken samen met onder andere Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en FNV intensief samenwerken aan oplossingen voor mensenrechtenschendingen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.