Ads Top

Praten over financiële zorgen voor ruim een kwart van de Nederlanders taboe

Ondanks de positieve economische vooruitzichten die het kabinet presenteerde, ervaren veel Nederlanders nog geldzorgen. Hierover praten wordt echter nog niet zo gewoon gevonden. Meer dan een kwart vindt financiële zorgen in zijn of haar omgeving een taboe-onderwerp. Maar liefst 16 procent wacht met het delen van problemen tot het echt niet anders kan. 6 procent vraagt zelfs nooit om hulp. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van SNS (onderdeel van de Volksbank).

Uit het onderzoek van SNS blijkt dat 30 procent van de Nederlanders überhaupt niet graag over zijn of haar financiën praat, maar als het financiële zorgen betreft, wordt dit nog lastiger. Bijna 40 procent schaamt zich om hierover te praten. Ruim een derde is bang dat mensen anders naar hen zullen kijken wanneer ze hun financiële zorgen delen. Bovendien negeert bijna een derde zijn of haar financiële zorgen liever dan erover te praten.

En geldzorgen hebben een grote impact op onze gezondheid, blijkt uit het onderzoek. 58 procent van de mensen die financiële zorgen heeft ligt daarvan wakker. 30 procent is door deze zorgen minder geconcentreerd op het werk.

Wat niet besproken wordt, kan ook niet opgelost worden
De maandelijkse Barometer Financiële Onbezorgdheid van de Volksbank, waar SNS onderdeel van is, toonde dit jaar aan dat ongeveer een derde van de Nederlanders zich zorgen maakt. Deze barometer is een wetenschappelijk gefundeerde methode om de mate waarin Nederlanders financiële zorgen hebben in kaart te brengen. Ton Timmerman, directievoorzitter SNS: “Een grote groep blijkt zich zorgen te maken en dit vormde aanleiding om dit verder te onderzoeken. We maken het onderwerp graag bespreekbaar, want we kunnen zorgen alleen bij elkaar wegnemen door erover te praten.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.