Ads Top

Aflossingsvrije hypotheek? Kijk dan nu al even vooruit

Want als uw hypotheek afloopt, moet u de lening volledig aflossen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met een drietal ontwikkelingen.

Als de hypotheek verlengd kan worden, dan kunnen de maandlasten stijgen doordat bij een nieuwe hypotheek minimaal 50 procent van de marktwaarde van de woning moet worden afgelost. Ook het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar en een lager inkomen als gevolg van pensionering kunnen gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de hypotheek en de mogelijkheid om die te verlengen. Het is daarom verstandig om nu al samen met uw bank uw financiële situatie in kaart te brengen om verassingen later te voorkomen. Banken benaderen klanten met een aflossingsvrije hypotheek pro-actief zodat zij zich tijdig kunnen voorbereiden op het aflopen van de hypotheek.   

Uit een analyse van de hypotheekportefeuilles van de vier grootbanken blijkt dat 1 op de 10 klanten aan het eind van de looptijd mogelijk in de problemen komt met de betaalbaarheid van een nieuwe hypotheek. Deze klanten worden actief benaderd en vaak blijkt dan dat zij voldoende geld opzij hebben gezet of dat het pensioen in de toekomst voldoende is. Maar er zijn ook klanten voor wie dit niet geldt. Dan kan het verstandig zijn om nu al bij te sturen, bijvoorbeeld starten met het (periodiek) aflossen van de hypotheek, of het opbouwen van vermogen om straks de hypotheek (deels) mee af te lossen.


Om er voor te zorgen dat klanten niet voor verrassingen komen te staan, benaderen banken hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek pro-actief. Dit om samen met hen de mogelijke gevolgen van het aflopen van hun hypotheek in kaart te brengen. Op die manier krijgen woningbezitters inzicht in hun financiële situatie zodat zij passende keuzes kunnen maken om ook in de toekomst in de woning te kunnen blijven  wonen. Banken werken daarbij samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) om klanten optimaal te kunnen bereiken. Omdat de financiele situatie en de wensen van klanten met aflossingsvrije hypotheken verschillen streven banken in hun benadering naar maatwerk.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.