Ads Top

Tweede Kamer: zorg bij PSD2 voor extra veiligheidsslot op betaalgegevens

Bij de invoering van de nieuwe betaalrichtlijn PSD2 moeten consumenten beter beschermd worden tegen het lichtvaardig delen van persoonlijke betaalgegevens met derden. De Consumentenbond pleit er bij de Tweede Kamer voor een ‘extra slot op de deur’ te zetten.

Op 4 september 2018 behandelt de Tweede Kamer de invoering van PSD2: een nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten. Deze wet maakt het mogelijk dat naast de eigen bank ook andere partijen inzicht krijgen in betaalgegevens van consumenten. Dat inzicht krijgen ze alleen met uitdrukkelijke toestemming van de klant, maar de Consumentenbond maakt zich zorgen over hoe die toestemming tot stand komt.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Online hypotheek advies, beleggingsapps of een app die inzicht geeft in je uitgavenpatroon, het zijn allemaal handige financiële diensten die met de invoering van PSD2 mogelijk zijn. Het is goed dat bedrijven buiten de financiële sector de concurrentie met banken aangaan, en zo hopelijk voor vernieuwing of scherpere prijzen zorgen. Maar die bedrijven hebben daarvoor wel inzicht nodig in je bankgegevens. En betaalgegevens zijn zeer privé en bijzondere persoonsgegevens, dus is het belangrijk dat je weloverwogen akkoord geeft.'

Combée: ‘Een acceptatieknop vergelijkbaar met een cookiebutton is dus uit den boze; consumenten drukken dan op ‘ja’ om er vanaf te zijn. En consumenten moeten zich ook niet door ellenlange teksten heen hoeven te worstelen, want dat doet niemand.' De Consumentbond pleit voor een ‘tweetraps-toestemming’: als een bedrijf bij de bank aanklopt met toestemming tot gebruik van klantgegevens, moet de bank daarop een dubbele check verrichten bij de consument om die toestemming te bevestigen. Combée: ‘Zie het als een extra slot op het gebruik van betaalgegevens.’

De Consumentenbond vraagt de Kamer er bovendien streng op toe te zien dat bedrijven kristalhelder zijn over welke gegevens ze gebruiken en waarvoor. Een ander punt waar de Consumentenbond de Kamer voor waarschuwt, is dat als consumenten een bedrijf inzicht geven in hun betalingsverkeer, dat bedrijf ook ziet aan wie wordt betaald en van wie betalingen worden ontvangen. En die consumenten hebben misschien géén toestemming gegeven voor inzage in hun betalingsverkeer. De Consumentenbond vraagt zich af hoe dat in de wet wordt opgelost.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.