Ads Top

'Kasboekje van Nederland’ van start

Rector magnificus Bert van der Zwaan (Universiteit Utrecht) en algemeen directeur van de NTR Paul Römer tekenden een dezer dagen een uniek samenwerkingscontract. In de eerste publiek private samenwerking tussen een universiteit en een omroep doen wetenschappers onderzoek naar de vraag: Hoe regelen Nederlanders hun geldzaken en hoe is dat in de afgelopen eeuw veranderd?

Hoogleraar Financiële Geschiedenis Oscar Gelderblom en zijn team struinen samen met de NTR Nederlandse 'zolders' af op zoek naar oude financiële documenten. De resultaten van deze zoektocht zijn in 2018 te volgen in het programma ‘Kasboekje van Nederland’.

Eén op de vijf Nederlandse huishoudens heeft flinke schulden. De meeste van ons komen om in verzekeringen. “Geld houdt ons dagelijks bezig. Wij willen via unieke bronnen en verhalen onderzoeken hoe Nederlanders hun geldzaken regelen,” zegt Gelderblom. “We willen bijdragen aan bewustwording en antwoorden zoeken op vragen als: Sinds wanneer krijgen kinderen zakgeld in plaats van kostgeld te betalen? Waarom lenen we tegenwoordig als we iets kostbaars willen kopen, terwijl we er vroeger voor spaarden? En wie houdt er thuis eigenlijk de hand op de knip: de man of de vrouw?”

Heb jij thuis ook nog oude kasboekjes of andere financiële documenten? Neem ze dan op 8 oktober mee naar het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, waar tijdens het Weekend van de Wetenschap de aftrap van dit bijzondere onderzoeksproject plaatsvindt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.