Ads Top

Banken bezien wensen Consumentenbond

Enige tijd geleden heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een petitie in ontvangst genomen van de Consumentenbond over de risico-opslag die banken hanteren bovenop de reguliere hypotheekrente.

Veranderingen in de woningwaarde of extra aflossingen op de hypotheek kunnen aanleiding geven tot veranderingen in de risico-opslag. De Consumentenbond pleit in haar petitie onder andere voor automatische verlaging van de risico-opslag als klanten (extra) aflossen op hun hypotheek.
Banken bezien in hoeverre zij de klant hierin tegemoet kunnen komen.

Wanneer de LTV daalt als gevolg van een stijging van de woningwaarde, is het voorstelbaar dat de consument het initiatief neemt om de hypotheekaanbieder hiervan op de hoogte te stellen en om een verlaging van de renteopslag te verzoeken. Vanuit de consument geredeneerd is de huidige praktijk niet ongunstig. Bij automatische aanpassingen zouden grote groepen consumenten de afgelopen jaren geraakt zijn door een hogere risico-opslag als gevolg van waardedaling van de woning. De bankensector wijst er in een brief aan de Consumentenbond dan ook op dat volledig automatische aanpassingen op deze wijze ook in het nadeel van de klant kunnen uitpakken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.