Ads Top

Twintig maanden cel voor frauderende belastingconsulente uit Enschede

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 63-jarige vrouw uit Enschede tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Zij vulde voor haar klanten opzettelijk de belastingaangifte onjuist in. Hierdoor ontvingen deze klanten onterecht belastingvoordeel. De geschatte schade voor de Belastingdienst is meer van 1 miljoen euro. Als bijzondere voorwaarde mogen de vrouw en haar echtgenoot zich in haar proeftijd niet bezig houden met het invullen van belastingaangiften voor anderen.

Over de jaren 2009 tot en met 2013 diende de vrouw meer dan 2500 belastingaangiften in voor haar klanten. In de meeste gevallen voerde zij verzonnen en te hoge aftrekposten op. Voor het invullen van de aangiften rekende de vrouw 35 tot 45 euro per aangifte.

Haar klanten kwamen bij haar thuis om de aangifte in te laten vullen. Nadat de Belastingdienst haar op het spoor kwam en eind 2013 haar woning doorzocht, verhuisde de vrouw haar werkzaamheden. Om niet via het eigen IP-adres ontdekt te worden, vulde ze de digitale formulieren na die tijd in bij haar klanten thuis.

De rechtbank oordeelt dat de vrouw geen symbolische schadevergoeding van 10.000 euro hoeft te betalen aan de Belastingdienst, zoals de officier van justitie had gevraagd. Het controleren van belastingaangiften is namelijk in beginsel een van de kerntaken van de Belastingdienst. Daarnaast ontbreekt enig overzicht van de extra kosten die de Belastingdienst zou hebben gemaakt.

De officier van justitie eiste verder dat de vrouw 125.000 euro aan illegaal verdiend geld moet betalen. Dat bedrag zou zij hebben verdiend met de vergoedingen die haar klanten gaven voor het invullen van hun belastingaangiften. De rechtbank oordeelt dat deze ontnemingsvordering op een nieuwe zittingsdatum verder onderzocht moet worden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.