Ads Top

Rente is uitzonderlijk laag

De langetermijnrente, afgemeten aan het rendement van de jongste Nederlandse tienjarige staatslening, is verder gedaald.  De rente bedroeg in november gemiddeld 0,9 procent. Dit is 0,1 procentpunt minder dan in oktober. De stand is de laagste sinds het begin van de tijdreeks van De Nederlandsche Bank (DNB) medio 1986. De hoogste rentestand in deze reeks werd gemeten in oktober 1990 (9,2 procent).

In bijna alle Europese landen is de rente op de staatsschuld momenteel historisch laag. Nederland wordt gerekend tot de meest kredietwaardige landen van Europa en behoort daardoor tot de landen met de laagste rente.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in september 2014 de rentetarieven aangepast. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de reporente, is op 10 september 2014 met 0,10 procentpunt verlaagd naar 0,05 procent. De depositorente, die vaak wordt beschouwd als de bodem van de geldmarkt, is eveneens met 0,10 procentpunt verlaagd. Dit rentetarief bedraagt vanaf 10 september -0,20 procent.

Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone onder, maar dicht bij de 2 procent ligt. Volgens berekeningen van Eurostat, het Europees statistisch bureau, komt de inflatie in de eurozone in november uit op 0,3 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.