Ads Top

Meeste Nederlanders oververzekerd voor tandarts

Consumenten die een tandartsverzekering afsluiten, kiezen er meestal een die te duur is voor wat ze nodig hebben. Want de premie is vaak veel hoger dan de kosten die zij maken. Dit overkomt voornamelijk mensen die alleen maar voor controles naar de tandarts gaan.

Mensen die hun kosten voor 100 procent vergoed willen hebben, zijn bovendien vaak duurder uit dan mensen die genoegen nemen met 75-80 procent vergoeding. De extra premie weegt meestal niet op tegen de extra dekking. Daarbij maakt het niet uit voor welk bedrag ze zijn verzekerd.
Veel mensen klaar voor paar tientjes

Bijna 60 procent van de Nederlanders heeft een tandartsverzekering. Daarvan bezoekt zo’n 63 procent de tandarts alleen voor controles, in veel gevallen is dit twee keer per jaar. Deze kosten komen volgend jaar neer op ongeveer 20 euro per keer, ofwel 40 euro per jaar.

Tandartskosten zelf betalen is vaak veel voordeliger. Consumenten die de tandarts alleen bezoeken voor de halfjaarlijkse controles kunnen in sommige gevallen tot wel 138 euro per jaar besparen. Zo biedt Zilveren Kruis de aanvullende verzekering ‘Tand Ster 1', die 100 procent van de kosten vergoedt, tot een bedrag van 250 euro per jaar. De premie voor deze verzekering - voor mensen van 30 jaar en ouder - bedraagt 14,90 euro per maand. Op jaarbasis betaal je 178,80 euro, voor een verzekering die dus maximaal maar 250 euro vergoedt. Het zelf betalen van de halfjaarlijkse controles is in dit geval veel voordeliger.

Mensen die wel een tandartsverzekering afsluiten kunnen vaak ook besparen op de premie. Als zij niet kiezen voor een volledige vergoeding is de premie vaak veel lager. Ruud Martens, algemeen directeur van Independer: “Je bent eigenlijk altijd voordeliger uit met een verzekering die maar 75-80 procent in plaats van 100 procent vergoeding geeft. Verzekeraars gaan ervan uit dat mensen die zelf meebetalen aan hun behandeling, beter nadenken over de noodzaak van hun tandartsbezoek. Mensen die 100% laten vergoeden voelen het tandartsbezoek niet in hun portemonnee. Dat verlaagt de drempel om naar de tandarts te gaan voor een behandeling. Deze verzekeringen zijn daarom relatief duurder.

Ook een goedkope tandartsverzekering kan nog duurkoop zijn. Aevitae biedt bijvoorbeeld een goedkope tandartsverzekering aan. Deze verzekering biedt 75 procent vergoeding van maximaal 100 euro per jaar. De jaarpremie voor deze verzekering is 71,88 euro. Twee controles per jaar kosten ongeveer 40 euro. Daarvan betaal je 25 procent zelf, wat neerkomt op 10 euro. Je betaalt dus 71,88 premie plus 10 euro (eigen bijdrage) voor een verzekering die in dit geval 30 euro vergoedt. Zelf betalen is dan een heel stuk voordeliger.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.