Ads Top

Banken en overheid zetten gezamenlijke aanpak door

Het aantal ram- en plofkraken is in de eerste tien maanden van dit jaar met bijna 70% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tot 1 november vonden er 39 fysieke aanvallen op geldautomaten plaats, waaronder 32 ram- en plofkraken. Over heel 2013 waren dat er nog 133. De daling is mede het gevolg van de samenwerking tussen de banken, politie en het Openbaar Ministerie om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan.

De overheid en banken (ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS Reaal) hebben de handen verder ineen geslagen. In een gezamenlijk project organiseren banken en politie dat bankgegevens, zoals bankafschriften van verdachten voor opsporingsonderzoek, via één druk op de knop binnenkomen bij de politie in een digitaal verwerkbare vorm. Een enorme vooruitgang omdat het de politie nu veel tijd en menskracht kost om de huidige stroom aan gegevens, zowel digitaal als op papier, in de politiesystemen te verwerken. Volgens Gerard Bouman, korpschef van de politie, komt hierdoor recherchecapaciteit vrij voor de aanpak van financieel-economisch criminaliteit, zoals fraude en het afpakken van crimineel vermogen. “Misdaad mag niet lonen en dankzij deze samenwerking kunnen we daar nog meer op focussen.”

Ook NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) voorzitter is Chris Buijink is tevreden: “Met deze vorm van publiek private samenwerking wordt bereikt dat financiële informatie op een uniforme en centrale wijze wordt gevorderd. Dit komt de kwaliteit ten goede en levert zo een bijdrage aan een betere aanpak van financieel economische criminaliteit.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.