Ads Top

Mistgenerator beveiligt geldautomaten tegen plofkraken

Als gevolg van een verbeterde beveiliging van pinautomaten bij banken verleggen criminelen hun aandacht naar op zichzelf staande geldautomaten. Bijvoorbeeld in supermarkten. Met het (plof)kraken is - na inbraken en overvallen -een volgende fase aangebroken die met steeds meer schade gepaard gaat. In de strijd tegen deze criminaliteit wordt in Nederland nu de mistgenerator ingezet. In Engeland gebeurt dat al massaal met als gevolg een afname van het aantal kraken. De Plus-supermarkt in Landgraaf heeft voor Nederland de primeur en koppelt een geldautomaat aan een mistgenerator.

Mistgeneratoren zijn een van oorsprong Belgische vinding. Het door Nadim Masri geleide Bandit Mistgeneratoren uit Zwanenburg heeft het alleenrecht voor levering in Nederland. Het internationaal gecertificeerde apparaat wordt inmiddels gebruikt in honderden winkels en supermarkten. Tot de klantenkring van Bandit behoren onder meer Kruidvat, de Kijkshop en Bruna. En ook oliemaatschappijen die er hun tankstations mee uitrusten.

In geval van een inbraak of overval vult de ruimte zich binnen enkele seconden met een ondoordringbare mist. Daders worden er door overrompeld en nemen meestal zonder medeneming van goederen de benen. Dezelfde techniek kan ook bij het beveiligen van geldautomaten worden gebruikt. In Engeland wordt dat al gedaan door het bedrijf Bank Machine, de grootste exploitant van op zich zelf staande geldautomaten (zogenoemde ATM's). Daarvan zijn er in vijf jaar tijd ruim 400 uitgerust met een mistgenerator.

Volgens Bandit-directeur Nadim Masri groeit in Nederland de belangstelling voor deze manier van beveiligen: "Het besef dat je door een goede koppeling van geldautomaten aan mistgeneratoren veel narigheid kan voorkomen wordt sterker. Met het installeren van onze apparatuur in een Plus-supermarkt in Landgraaf zetten we een volgende stap. Als daar - net als in winkels en pompstations - óók blijkt dat de aanwezigheid van een mistgenerator potentiële overvallers afschrikt, gaat het de goede kant op."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.