Ads Top

Vrouw laat keuze zorgverzekering over aan de man

Vrouwen zijn minder geneigd om te vergelijken en hun zorgverzekering online af te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijkingswebsite Pricewise en bureau Motivacion. Pricewise-directeur Hans de Kok: "Vrouwen zeggen in ons onderzoek dat ze de keuze vaker aan hun man overlaten. We merken dat ook aan de telefoon. Er bellen veel vrouwen met vragen, maar als er daadwerkelijk een keuze moet worden gemaakt, willen ze toch eerst even met hun man overleggen." Sowieso zijn mannen meer bezig met het vergelijken van de grote rekeningen in het huishouden, niet alleen met de zorgverzekering, maar bijvoorbeeld ook met de energierekening.

Van de drie soorten basisverzekeringen, blijft de naturapolis (ruime keuze in zorgverleners) het populairst. Daarna volgt de restitutiepolis (vrije keuze voor zorgverleners) en ten slotte is er de selectief polis. Deze polis wordt ook wel de budgetpolis genoemd en wordt vooral gekozen door jongeren en mannen. Hans de Kok: "De goedkoopste polis kost Euro 66,- met een eigen risico van Euro 875,-. Deze verzekering wordt veel gekozen door mannen en jongeren die verwachten volgend jaar weinig zorg te gaan gebruiken. Maar pas op: áls je iets krijgt, moet je wel eerst die Euro 875,- betalen voordat de rest van je zorgrekening vergoed wordt."

Tot 31 december heb je de kans om over te stappen op een andere zorgverzekering, die wellicht beter bij je past. Hans de Kok: "Dat is kort dag. We zien op onze website dat er veel vergeleken wordt, maar men wacht nog steeds met het definitief afsluiten van de zorgverzekering. Het is dus veel kijken, kijken en niet kopen." Van de zorgverzekeringen die tot nu toe bij Pricewise zijn afgesloten, is 38% een naturapolis. 36% van de verzekeringen zijn restitutiepolissen en 26% is een budgetpolis.

Jongeren kiezen dus vaker voor een selectieve polis. "Jongeren vinden het niet erg om alles online te regelen; van het bestellen van medicijnen tot declareren. Zij maken ook minder gebruik van zorg, dus maakt het hen ook niet zo veel uit dat ze maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen mogen," aldus Hans de Kok.

De aanvullende verzekering is minder populair dan vorig jaar. Van het aantal afgesloten zorgpolissen heeft 60% een aanvullende verzekering bovenop de basisverzekering gekozen. Hans de Kok: "Opvallend is ook dat er óf een eigen risico van Euro375,- wordt gekozen (72%) óf het maximale eigen risico van Euro875,- (24%). Slechts in 4% van de gevallen kiest men voor een eigen risico dat daar tussenin zit." De Kok wijst er wel op dat deze cijfers 'dagkoersen' zijn. De grote hausse van overstappers moet nog komen.

Alies Huisbrink: "We begrijpen wel dat consumenten wachten met het vergelijken van hun zorgverzekering. Het is best een klus en het gaat over een van de grootste uitgaven per maand van gezinnen." Pricewise waarschuwt wel om niet te lang te wachten met een beslissing maken. Hans de Kok: "De grote piek in aanvragen komt vaak tussen Kerst en Oud en Nieuw. Dan hebben mensen vakantie en dus ook de tijd om te kijken welke zorgverzekering het komend jaar het beste bij je past. Maar let op: als je vragen hebt, kan je zo maar drie kwartier bij zorgverzekeraars in de wacht staan aan de telefoon. Een goed alternatief is om met je vragen te bellen naar een prijsvergelijker. Die hebben niet alleen antwoord op je vraag over één specifieke zorgpolis, maar kunnen ook iets zeggen over andere polissen, advies geven en helpen bij het afsluiten."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.