Ads Top

Belastingdienst verstrekt inkomensgegevens aan verhuurders vrije sector

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft de Belastingdienst vragen gesteld over het verstrekken van inkomensgegevens van huurders van vrije sector woningen aan hun verhuurders. Deze gegevens mogen alleen verhuurders van sociale huurwoningen opvragen. Brenninkmeijer ontving drie klachten van vrije sector huurders, wiens inkomsten zijn opgevraagd door hun verhuurder. Zij vinden dat hun privacy ernstig is aangetast en dat de Belastingdienst niet serieus heeft gereageerd op hun klachten hierover.
Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moet het gezinsinkomen per 1 januari 2013 onder de 34.229 euro per jaar blijven, anders ben je aangewezen op de vrije sector. Heeft iemand een sociale huurwoning, maar een hoger gezinsinkomen dan daarvoor is toegestaan, dan is er sprake van scheefhuren. Om dit tegen te gaan, gelden vanaf 1 juli 2013 hogere percentages voor maximale huurverhoging voor hogere- en middeninkomens. Het kabinet wil hiermee de doorstroming van hogere inkomensgroepen uit de sociale verhuur stimuleren. Om te bepalen wie tot deze groep behoort, mogen verhuurders van sociale huurwoningen de inkomensgegevens van hun huurders opvragen bij de Belastingdienst.
Brenninkmeijer wil van de Belastingdienst weten hoe hij het verstrekken van de inkomensgegevens aan sociale verhuurders heeft geregeld. Op de website van de Rijksoverheid staat nu: 'Huurt u een vrije sector woning en heeft uw verhuurder toch een inkomensindicatie voor uw woning opgevraagd bij de Belastingdienst? U kunt dit schriftelijk melden aan de Belastingdienst/Centrale Administratie...'. Daaruit blijkt dat de Belastingdienst feitelijk gegevens verstrekt als deze onbevoegd worden opgevraagd door een vrije sector verhuurder. De ombudsman wil weten of het hier gaat om een bewuste keuze of een bewust aanvaard gevolg. Hoe wordt bovendien gewaarborgd dat mensen die helemaal geen verhuurder zijn, deze gegevens opvragen? Tot slot vraagt Brenninkmeijer de Belastingdienst serieus in te gaan op de klachten van de drie huurders die zich bij hem gemeld hebben.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.