Ads Top

Consument kritischer op zorgrekening

Consumenten controleren de zorgrekeningen steeds kritischer. Zeker de hoogte van de rekening en de juistheid van de rekening worden scherper gecontroleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl. “Het stijgende eigen risico speelt hierbij een belangrijke rol”, legt Sieto de Vries van Geld.nl uit. “Consumenten betalen nu zelf een deel van de zorg uit het eigen risico. Daarom controleren zij scherper of de rekening in orde is. Ook de berichtgeving rondom fraude en verspilling in de zorg heeft  de consument gestimuleerd de rekeningen beter te controleren.”
Het eigen risico is de belangrijkste motivatie voor consumenten om de rekening te controleren, constateren Eno, Achmea en CZ. Zij merken dat consumenten sinds het stijgende eigen risico een stuk vaker mailtjes sturen of bellen naar de klantenservice met vragen en opmerkingen naar aanleiding van een rekening. Er wordt steeds vaker melding gemaakt van incorrecte facturen. Ook leggen de consumenten steeds vaker ideeën voor om te besparen op zorgkosten en laten het weten als zij het niet eens zijn met de hoogte van bepaalde kosten.
De Vries vindt dit een goede ontwikkeling. “Het is heel belangrijk dat je als consument je zorgrekening goed controleert. Zo voorkom je dat je zelf te veel betaalt voor de zorg die je krijgt. Bovendien kunnen probleempunten alleen aangepakt worden als verzekeraars weten waar deze liggen. Wij hopen dan ook dat de verzekeraars de vragen en opmerkingen van de consument oppikken en er mee aan de slag gaan.”
De verspilling en fraude in de zorg kwamen de afgelopen periode regelmatig in het nieuws. Het bleek om miljarden euro’s te gaan die onnodig in de zorg verdwenen. De consument betaalt hier indirect de rekening voor. Maar tot een massale toename in het aantal meldingen en vragen bij verzekeraars heeft de berichtgeving niet geleid. VGZ zegt zelfs geen verschil te zien en ook de andere verzekeraars kunnen geen exacte cijfers noemen.
Wel zien de verzekeraars een piek op het moment dat de verspilling en fraude in het nieuws zijn, zeker als het gaat om de kosten die de consument vanuit het eigen risico betaalt. “Als de verspilling groot in het nieuws is en er valt net een rekening voor het eigen risico op de deurmat, dan komt het ineens dichtbij”, aldus een woordvoerder van Achmea. Ook CZ merkt dat consumenten de rekening dan beter controleren.
Dat de consument pas aan de bel trekt over incorrecte facturen wanneer het om het eigen risico gaat, is een goed begin. “Door de zorgfacturen helder en overzichtelijk te maken zodat de consument goed inzicht heeft in de kosten en door de consument ook te vragen om deze goed te controleren, kan er veel winst behaald worden. De rekening van de garage controleer je tenslotte ook nauwkeurig”, besluit De Vries.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.