Ads Top

Eerstejaars student heeft geen benul van eigen financiën

Ruim vijftig procent van de nieuwe eerstejaars studenten heeft geen idee hoeveel hij of zij maandelijks te besteden heeft. Slechts een vijfde heeft bij aanvang van de studie een financieel studieplan en 29 procent is van plan aanvullend te lenen. Dit blijkt uit een peiling uitgevoerd door NJR het Bureau (het adviesbureau van de Nationale Jeugdraad) in opdracht van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) . WWJB wilde graag weten hoe HBO- en WO-studenten hun financiële situatie tegemoet zien.
Veel studenten weten niet wat ze per maand te besteden hebben en het merendeel heeft geen financieel plan voordat ze aan hun studie beginnen. Opvallend is dat studenten die aan de hogeschool gaan studeren vaker een financieel plan hebben dan toekomstige universitaire studenten. Naast uitgaven voor de studie denkt 77% van de eerstejaars studenten vooral geld uit te geven aan leuke en ontspannende activiteiten, terwijl 18% juist wil investeren in extra persoonlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd geeft 46% van de respondenten aan bewust te willen investeren in activiteiten die hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Een nagenoeg even grote groep is daar niet mee bezig. Overigens geeft 27% van de studenten aan dat gebrek aan geld hen belemmert om naast de studie andere activiteiten te gaan doen.
Volgens directeur Thea Hazel-Stals van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) is er voor de student anno nu nog een hoop werk aan de winkel.: "De tijd om naïef te zijn en denken dat het financieel wel goed komt is echt voorbij. Studeren kost geld. Het is daarom goed dat studenten weten wat deze investering nu precies betekent voor hun uitgaven nu en in de toekomst. Daarom hebben we samen met studenten het Financieel Studieplan ontwikkeld. Met het Financieel Studieplan zien studenten in een paar minuten wat de gemiddelde inkomsten, uitgaven en leningen van studenten zijn die in dezelfde situatie zitten als zijzelf. Ook is het mogelijk om een eigen Financieel Studieplan op maat te maken, zodat je als student weet wat je huidige inkomsten- en uitgavenpatroon voor de toekomst betekent."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.