Ads Top

Eisen tot twee jaar tegen underground bankiers

Vanwege bankieren zonder vergunning eiste het Openbaar Ministerie bij de rechtbank Rotterdam tegen twee mannen uit Amsterdam gevangenisstraffen van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, en twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Tegen een vader en zoon uit Amsterdam die terecht stonden voor het witwassen van misdaadgeld eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
Het onderzoek naar underground banking en witwassen had de politie sinds eind 2011 zicht gegeven op grootschalige geldtransporten binnen Europa. Alleen al in de periode tot januari 2012 zetten de geldhandelaren ongeveer 16 miljoen Engelse ponden om naar euro’s.
Uit in beslag genomen administratie bleek dat de verdachten minutieus bijhielden wat er aan geld binnen kwam en ook wat er weer uit ging. Tegelijk met de geldstroom uit Engeland kwamen er honderdduizenden, zo niet miljoenen euro’s misdaadgeld in vuilniszakken en plastic tassen uit Frankrijk en Duitsland naar de Nederlandse verdachten. Het geld werd vervoerd in auto’s met verborgen ruimtes.
De illegale bankiers beheerden in Amsterdam een zogenoemde geldstash, wisselden kleine coupures in voor biljetten van 500 euro en droegen geld over aan hun contacten.
In het onderzoek is door de politie beslag gelegd op bijna een miljoen euro aan contant geld. De officier van justitie vorderde de verbeurdverklaring van dit geld. Ook moeten mobiele telefoons, simkaarten, twee personenauto’s en een geldtelmachine verbeurd worden verklaard.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.