Ads Top

Eigen Huis: verbod extra winst op hypotheekrente

Vereniging Eigen Huis wil dat er een verbod komt op de overwinsten die hypotheekklanten aan hun bank moeten betalen. Op dinsdag 12 februari overhandigde Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis, hiervoor een petitie aan de voorzitter van de vaste Kamer commissie voor Financiën, mevrouw Cora van Nieuwenhuizen. Hij drong daarbij aan op hoge boetes bij overtreding. Mevrouw van Nieuwenhuizen reageerde: “Wij zijn nu samen aan zet”. De vereniging krijgt steun van 125.000 huiseigenaren die de petitie tekenden.
De overwinst die banken maken op hypotheken is sinds 2009 sterk opgelopen. Veel huiseigenaren betalen inmiddels een 1,3 procentpunt hogere hypotheekrente dan nodig is. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer die is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam. Een gemiddeld huishouden met een hypotheek van 250.000 euro betaalt hierdoor maandelijks 275 euro bruto aan extra rente. De overheid betaalt hieraan mee via de hypotheekrenteaftrek en draagt zo bij aan de overwinsten van banken.
Vereniging Eigen Huis verwacht van de banken geen vrijwillige verlaging van de overwinsten op hypotheken. Daarvoor ontbreekt iedere concurrentieprikkel op de Nederlandse markt. De extra hoge winstmarges hebben inmiddels geleid tot overwinsten van miljarden euro’s per jaar over de rug van huiseigenaren.
Ten tijde van de sectorstudie Hypotheken van de NMa in 2010/2011 lieten banken hun winstopslag dalen en leek er even niets aan de hand. Maar uit vervolgonderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat direct na de presentatie van de Sectorstudie de overwinsten weer fors zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis wil dat er snel een eind komt aan de hoge extra winstmarges.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.