Ads Top

Banken mijden hoogste spaarrente

Spaarbanken lijken angstvallig de spaarrentelijstjes op internet in de gaten te houden en verlagen de rente zodra de nummer 1 positie voor hun product in beeld komt. Dit blijkt uit onderzoek van Vanspaarbankveranderen.nl naar de verschillende renteverlagingen op spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden.
Het Belgische Argenta voerde begin januari de rentelijstjes aan met 2,5 procent, tot zij op 15 januari het stokje doorgaven aan WestlandUtrecht Bank (WUB). Argenta ging omlaag naar 2,3 procent en WUB kwam bovenaan te staan met 2,4 procent. WUB verlaagde daarop op 24 januari de spaarrente met 0,15 procent naar 2,25 procent, waardoor MoneYou met 2,35 procent de hoogste rente vergoedde. Dat duurde precies 1 dag, want op 25 januari gingen ze omlaag naar 2,2 procent met als gevolg dat Argenta weer op 1 kwam met de huidige 2,3 procent (met Anadolubank). Tussen de bedrijven door stapte Aegon/Eneco op 29 januari af van een gedeelde eerste plaats door de rente te verlagen met 0,2 procent.

Overzicht renteverlagingen aanvoerders rentelijst
  - 15 januari Argenta (van 2,50% naar 2,30%)
  - 24 januari WestlandUtrecht (van 2,40% naar 2,25%)
  - 25 januari MoneYou (van 2,35% naar 2,20%)
  - 29 januari Aegon/Eneco (van 2,30% naar 2,10%)
  - 1 februari Argenta (van 2,30% naar 2,20%)

De van oorsprong Turkse Anadolubank zal vanaf 1 februari dan met 2,3 procent de rentelijsten aanvoeren. De vraag is voor hoelang. Overigens ziet Vanspaarbankveranderen.nl dit fenomeen ook bij spaarbanken die net onder de nummer 1 positie staan. Voordat banken als SNS Bank, Centraal Beheer en NIBC Direct de hoogste positie konden behalen verlaagden ze de rente al.
Er zijn verschillende redenen waarom banken niet bovenaan willen staan in de rentelijsten. Bij Argenta zit dat vooral in het feit dat ze momenteel meer spaargeld aantrekken dan begroot is. Bovenaan staan met de hoogste rente betekent een flinke instroom van spaargeld dus is de rente verlagen de enige optie. MoneYou (onderdeel van ABN AMRO) mag de rentelijsten niet aanvoeren omdat dit niet past binnen de afspraken die gemaakt zijn toen deze bank staatssteun kreeg. Bij WestlandUtrecht (ING) was dit ook het geval, maar voor hen is in november vorig jaar het zogenaamde verbod op prijsleiderschap opgeheven. Bij andere banken spelen ook factoren mee als de lage rente van de Europeesche Centrale bank (ECB). Banken kunnen goedkoop geld lenen bij de ECB en hoeven dus geen hoge spaarrente te vergoeden om geld aan te trekken. En als de concurrentie laag wil of moet blijven is er geen enkele reden daar boven te gaan zitten.
Tot slot neemt de spaarzin van Nederlanders alleen maar toe sinds de financiele crisis, zoals recent weer bleek uit onderzoek van de MoneYou spaarmonitor. Het aanbod van spaargeld is groot, terwijl de vraag gering is.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.