Ads Top

Spaarrentes deposito’s gaan omlaag

Na ongeveer anderhalf jaar van rentestijgingen zijn de rentes voor spaardeposito’s weer aan het dalen, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Dit begon al in november, maar is deze maand in een stroomversnelling gekomen. In januari verlaagden tot nu toe elke werkdag wel enkele banken hun depositorente.

De dalingen zijn vooral te zien bij deposito’s met middellange looptijden van 2 tot en met 5 jaar. Eind 2023 was de hoogste rente voor een spaardeposito van 2 jaar nog 4,45%. Nu is dit nog maar 4,05%. Voor een deposito van 5 jaar ging de hoogste rente van 4,1% naar 3,6%.

Dat de rentes op de spaardeposito’s dalen, komt vooral doordat de inflatie onder controle lijkt. Beleggers hebben hier steeds meer vertrouwen in en zijn daardoor bereid een lagere rente te vragen voor geld dat ze uitlenen op de kapitaalmarkt. De rente voor een staatslening van 2 jaar stond begin november nog op ongeveer 3,2 procent. Nu staat deze op 2,75 procent. Omdat banken de rentes voor hun spaardeposito’s ook baseren op die kapitaalmarktrentes, dalen die nu dus mee.

Voor het bepalen van de depositorentes bij kortere looptijden kijken banken meer naar de geldmarkt voor leningen tot 1 jaar. Deze tarieven dalen nog niet zo hard, omdat die meestal meer meebewegen met de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft haar rente sinds eind september op  4 procent staan. De verwachting is dat de ECB deze rente pas op zijn vroegst in het tweede kwartaal gaat verlagen.

Overigens zijn de rentes voor spaardeposito’s van 6 maanden tot 1 jaar nu het hoogst. Je kunt voor deze looptijden een rente tot 4,2 procent krijgen. Die looptijden zijn daarmee dus nu extra interessant. Bovendien gaat het om relatief korte periodes. Dus als je je geld vastzet op zo’n deposito, kun je er gewoon over 6 maanden of 1 jaar weer gebruik van maken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.