Ads Top

Een jaar na de ChatGPT-gekte bezit al één op de vier Nederlandse particuliere beleggers AI-aandelen

Ruim een kwart van de Nederlandse particuliere beleggers heeft AI-gerelateerde aandelen in hun beleggingsportefeuille. Hiermee volgt Nederland de wereldwijde trend, zo blijkt uit het meest recente Retail Investor Beat (RIB)-onderzoek van handels- en beleggingsplatform eToro, uitgevoerd onder 10.000 particuliere beleggers in 13 landen, waaronder Nederland.
 
Beleggers tussen de 35 en 44 jaar zien het meest in deze snelgroeiende sector: 43 procent belegt momenteel in AI-gerelateerde aandelen. Daarna volgen 18-34-jarigen met 38 procent, 45-54-jarigen met 28 procent en beleggers ouder dan 55 met 15 procent. Wereldwijd lopen particuliere beleggers in de VS (32%) en Tsjechië (33%) voorop. Australische beleggers zijn hekkensluiter met 20 procent.
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlandse particuliere beleggers AI-technologie blijven gebruiken als onderdeel van hun beleggingsaanpak. 11 procent gebruikt momenteel tools vergelijkbaar met ChatGPT om beleggingskeuzes te maken. Met 18 procent doen 18-34-jarigen dat het meest en beleggers ouder dan 55 jaar met 4 procent het minst.

Ook werd beleggers gevraagd welke sectoren en soorten activa ze in de komende maanden het meest prioriteit geven. Na de recente rally van de cryptomarkt staat crypto bovenaan: 18 procent van de respondenten geeft aan waarschijnlijk meer te gaan investeren in crypto. 16 procent van de respondenten geeft aan dat ze waarschijnlijk hun investeringen in de technologiesector gaan verhogen. Hierna volgen energie (11%), onroerend goed (9%) en financiële diensten (7%).
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.