Ads Top

Milieudefensie start klimaatrechtszaak tegen ING

Milieudefensie is een klimaatrechtszaak begonnen tegen ING. De milieuorganisatie eist dat de bank haar uitstoot vermindert en klanten weert die blijven vervuilen. Milieudefensie richt zich op ING omdat het de grootste bank van Nederland is en de bank bovenmatig veel samenwerkt met vervuilende bedrijven. ING heeft de dagvaarding net binnen en bestudeert die nog.

Volgens de eis moet ING haar uitstoot in 2030 halveren ten opzichte van 2019. Het gaat daarbij niet alleen om de uitstoot van de bank zelf, maar ook om de uitstoot van bedrijven waar ING zaken mee doet, bijvoorbeeld in de olie- en gassector.

Milieudefensie wil dat de bank afscheid neemt van zakelijke klanten die niet binnen een jaar een goed klimaatplan hebben. Fossiele klanten moeten bij ING een goed uitfaseringsplan indienen.

Afgelopen december maakte ING bekend dat ze haar belangen in de olie- en gaswinning versneld afbouwt. Waar eerder halvering in 2040 het doel was, is dat nu om in 2040 geen belangen in de olie- en gaswinning meer te hebben. Milieudefensie vindt dat niet genoeg. In de eis staat dat 'ING alleen doelen stelt voor een deel van de sectoren waar ING leningen aan geeft. Er zijn geen doelen voor de totale uitstoot van de bank.'

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.