Ads Top

Passende financiering voor MKB is goed voor economie

Eind vorig jaar is vastgesteld dat financiering voor ondernemers in het MKB beter beschikbaar en bereikbaar moet worden. Banken hebben toen samen met onder andere MKB-Nederland het Nationaal Convenant MKB-financiering afgesloten; een eerste gezamenlijke stap waarbij de sector de handen ineenslaat om gezamenlijk een aantal verbeteringen te realiseren.

Partijen zetten zich onder meer in om de steeds diverser geworden financieringsmarkt zo goed mogelijk te laten functioneren. Zij ondersteunen daarbij het verbeteren van de vindbaarheid van de financieringsmogelijkheden en professionaliteit van de markt. De Financieringsmonitor 2023 van het CBS bevestigt de wenselijkheid hiervan.

Afgelopen jaren is de alternatieve financieringsmarkt sterk gegroeid. Dat is een positieve ontwikkeling om een breder instrumentarium te krijgen. Een verdere professionalisering en vindbaarheid van non-bancaire financiers kan in onze optiek bijdragen aan het verbeteren van het ecosysteem voor MKB-financiering en de zoektocht naar financiering. Dit is ook de reden waarom de banken betrokken zijn bij de uitwerking van de financieringshub. Wel hebben banken een grote klantenbasis en beschikken over een breed scala van financieringsoplossingen tegen aantrekkelijke tarieven. Naar onze indruk weten ondernemers met gezonde investeringsplannen de weg naar de bank goed te vinden. Het deel van MKB’ers dat na een kredietaanvraag een financiering heeft gekregen, ligt met 86% op een hoog niveau. Als het niet lukt om een offerte uit te brengen zullen banken doorverwijzen zoals omschreven in de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering.

Als meer MKB’ers gemakkelijker passende financiering kunnen vinden, is dat goed voor de Nederlandse economie en helpt dat ons ook in het realiseren van de grote transitieopgaven.

 


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.