Ads Top

Inflatie flink gedaald, toch werd ons spaargeld minder waard in 2023

De inflatie voor het jaar 2023 komt uit op 3,8 procent, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Dat is flink lager dan de 10 procent van 2022. Toch vreet de inflatie nog steeds aan de waarde van het spaargeld van Nederlanders. Wie eind 2010 begon met 100 euro op de spaarrekening, heeft nu qua waarde gemiddeld iets meer dan 80 euro over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Het inflatiecijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld stijgen. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard. Je compenseert de waardedaling van je geld dan namelijk niet meer met de spaarrente die je ontvangt.

Sinds 2010 is de inflatie bijna altijd hoger geweest dan de gemiddelde rente op een spaarrekening. Alleen tussen 2014 en 2016 oversteeg de spaarrente de inflatie. Dit betekent dat spaarders hun spaargeld al jarenlang minder waard zien worden.

Uit berekeningen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat wie dertien jaar geleden begon te sparen met 100 euro, nu nog maar 80,45 euro aan waarde over heeft.

Gelukkig kun je als spaarder met een paar slimme keuzes de waardevermindering van je spaargeld beperken of zelfs voorkomen. In 2023 boden veel buitenlandse banken spaarders al rentes van ruim boven de 2 procent. Sinds september zijn zelfs rentes van ruim 3 procent mogelijk.

Dat is nog steeds lager dan inflatie, maar het maakt nogal een verschil of je dit soort rendementen behaalt of het moet doen met de gemiddelde 0,9 tot 1 procent rente die je in 2023 bij de grote banken, ABN AMRO, ING of Rabobank kreeg. Het loont dus echt om zoek te gaan naar een spaarrekening met een hogere rente.

Heb je spaargeld dat je voor een periode van 1 tot 3 jaar kan missen? Dan is een spaardeposito interessant. De hoogste rente op een spaardeposito liep in 2023 op tot ruim 4 procent. Daarmee zit je boven de inflatie van 2023 en de verwachting is dat de inflatie in 2024 zelfs nog verder daalt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.