Ads Top

Funda: ook woningbezitters kritisch over verkoop aan beleggers

Woningverkopers geven de voorkeur aan een particuliere koper boven een belegger die hun woning koopt voor de verhuur, zo blijkt uit het nieuwste onderzoek van funda.

Dit geldt voor maar liefst 75 procent van de woningbezitters die daadwerkelijk van plan zijn de woning te verkopen. Maar naarmate de plannen voor verkoop concreter worden, stijgt het percentage respondenten – van 44 naar 54 procent – dat toch kiest voor het hoogste bod, aldus het onderzoek. 22 procent van alle respondenten, ook degenen zonder concrete verkoopintentie, zegt de woning nooit te zullen verkopen aan een belegger, ook niet als deze de hoogste prijs biedt. Maar ongeveer de helft van de woningbezitters zwicht bij een prijsverschil van 10.000 euro of minder.

Uit het onderzoek van funda blijkt dat 56 procent van de potentiele verkopers het belangrijk vindt dat een koper zelf in de woning gaat wonen. Onder respondenten die de verkoop van hun woning nog niet overwegen, zijn zachte factoren (zoals ‘een goed gevoel hebben bij de koper’) belangrijker dan onder respondenten met een verkoopintentie. Hierin zijn geen significante verschillen te zien tussen woningbezitters in steden of dorpen en ook niet tussen provincies. Opvallend is dat woningbezitters in dorpen vaker (53%) hun woning zeggen te gunnen aan gezinnen dan woningbezitters in steden (45%).

Het totaalbeeld van het onderzoek naar de bereidheid om een woning aan beleggers te verkopen, is genuanceerd. Terwijl 22 procent van de respondenten zegt ongeacht de hoogte van het bod nooit te zullen verkopen aan een belegger, is ongeveer de helft van alle respondenten al bereid om aan een belegger te verkopen bij een hoger bod van 10.000 euro of minder. Als een belegger 50.000 euro meer biedt, geeft 67 procent aan te zwichten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.