Ads Top

Weinig beweging in hypotheekrentes

De hypotheekrentes blijven al tijden op een stabiel niveau. De afgelopen maanden zijn de hypotheekrentes gemiddeld vrijwel gelijk gebleven, constateert vergelijkingssite Geld.nl.

Er zijn wel hypotheekverstrekkers die de rente hebben verhoogd of verlaagd, maar het ging steeds maar om zulke kleine wijzigingen, dat de gemiddelde hypotheekrente nauwelijks verandert.

Er zijn drie ontwikkelingen die de hypotheekrentes in hun greep houden: het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), de stijgende kapitaalmarktrentes en de concurrentie tussen hypotheekverstrekkers.

Omdat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentes laag houdt, blijven de hypotheekrentes met kortere rentevast periodes stabiel laag.

Voor deze hypotheekrentes kijken hypotheekverstrekkers vooral naar de ECB-rente en de Euribor-tarieven, die weer van de ECB-rente afgeleid zijn.

Voor de rentes van langere rentevast periodes kijken de hypotheekverstrekkers naar de kapitaalmarktrentes. Dit zijn rentes waartegen banken en overheden geld kunnen lenen bij beleggers. Deze zijn tot mei van dit jaar gestegen, maar inmiddels weer aan het dalen. Toch zien we de hypotheekrentes hier niet echt meebewegen. Alleen de bij de gemiddelde hypotheekrente 20 jaar vast was er in mei nog een kleine stijging.

Dat de hypotheekrentes niet zo sterk bewegen als de kapitaalmarktrentes, komt volgens Geld.nl vooral door de grote concurrentie op de hypotheekmarkt. Hypotheekverstrekkers durven hun rentes niet te ver te verhogen, omdat consumenten dan voor hun concurrenten zullen kiezen. Gevolg is wel dat hypotheekverstrekkers minder winst maken op hun hypotheken. Ze kiezen dus voor een lagere marge om hun positie in de markt te behouden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.