Ads Top

ABN: betalen met Bitcoin op meerdere vlakken inefficiënt

Over het algemeen is Bitcoin op meerdere vlakken inefficiënt als betaalmiddel in vergelijking met het huidige geldsysteem. Dat stelt ABN in een tweede deel van een analyse van de bitcoinmarkt.

Zo zijn de transactiekosten voor het overgrote deel van de betalingen te hoog, duurt een normale transactie langer dan bijvoorbeeld een binnenlandse betaling, is het aantal transacties beperkt en moet er, doordat prijzen niet worden aangegeven in bitcoins, worden omgerekend van en naar fiatgeld.

Daarnaast nemen de kosten en de wachttijd toe als het drukker wordt op het netwerk. Deze inefficiënties zorgen er mede voor dat het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel nog geen vlucht heeft genomen.

Een centraal systeem met een eigen munt stelt overheden en centrale banken daarnaast in staat om te stimuleren, belasting te heffen, sancties op te leggen of malafide geldstromen te controleren. Daarmee is een decentraal systeem niet in het algemene belang en zullen overheden vasthouden aan de eigen munt.

Tot slot is het essentieel dat een munt een stabiel prijsniveau heeft. Dit creëert vertrouwen en is daarom vaak één van de belangrijkste taken van een centrale bank. Voor Bitcoin is dat allesbehalve het geval. Prijsstabiliteit komt mede tot stand als (de groei van) de vraag in lijn loopt met (de groei van) het aanbod. Doordat het aanbod van bitcoins beperkt is en de groei steeds meer afneemt, zal de vraag moeten afnemen om de koers stabieler te krijgen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.