Ads Top

Ondanks economische groei nog steeds helft van facturen te laat betaald

Net als in het eerste kwartaal van 2018 hebben Nederlandse bedrijven ook in het begin van 2019 te maken gekregen met langzame betalers. Uit een analyse van Payt, aanbieder van software voor debiteurenbeheer, van ruim 1,8 miljoen facturen blijkt dat slechts iets meer dan de helft van de facturen in het eerste kwartaal op tijd is betaald.

In het eerste kwartaal zijn het, net als in 2018, bedrijven in de verhuur van roerende goederen en zakelijke dienstverlening die te maken hebben met een slechte betaalmoraal. Zij moeten net iets minder dan een maand (29 dagen) op uitbetaling wachten. Dit zijn de bedrijven die gemiddeld het langst op hun geld wachten. De gezondheidsbranche bleek uiteindelijk de snelste betalers te hebben in het eerste kwartaal: het geld was daar binnen twintig dagen overgemaakt.

In 2018 liep het aantal betalingen dat vóór de eerste herinnering binnen was op van 60 procent naar 63 procent. De stijgende lijn die vorig jaar werd ingezet, heeft zich nu verder doorgezet in het eerste kwartaal van 2019. In dit kwartaal werd 63,4 procent van de facturen vóór de eerste herinnering betaald. “Dat de economie op dit moment de wind in de zeilen heeft, zien wij nu terug in deze cijfers. De betaalmoraal van bedrijven zit al een tijdje in de lift. Het zijn voor ons signalen dat er zo langzaam maar zeker progressie wordt geboekt in de snelheid van facturen betaald krijgen”, aldus directeur van Payt Sander Kamstra.

De groot- en detailhandel heeft te maken met de beste betaalmoraal: nog minder dan 1% van de facturen uit het eerste kwartaal staat drie maanden na afloop van het kwartaal nog open. Kamstra vindt het bijzonder dat het met de betaalmoraal in de detailhandel beter gaat dan in andere sectoren. “Dat is ontzettend verrassend: de detailhandel is een sector die het niet makkelijk heeft. Dat is voor niemand meer een geheim. Dat zij sneller facturen weten te innen, is erg goed voor de sector”, zegt Kamstra. Net als in het grootste deel van 2018 hebben bedrijven in advisering, onderzoek en zakelijke dienstverlening te maken met de slechtste betalers, met 1,6% van de facturen die 3 maanden na afloop van het kwartaal nog open staan.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.