Ads Top

Neobanks spelen nauwelijks een rol in ontwikkelde markten

Neobankanken zoals Alipay, N26, Monzo, Revolut en in Nederland Knab en Bunq, staan bekend als uitdagers (challenger banks) die een revolutie ontketenen in de wereld van retailbanking. Daar is in de ontwikkelde markten vooralsnog echter weinig van te merken. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Kantar naar het gebruik van nieuwe banken onder 3000 consumenten.

Koploper op het gebied van neobanking is volgens Kantar China. Maar liefst 93 procent van de consumenten daar gebruikt wel eens diensten van een neobank. Dat komt vooral doordat Chinezen gewend zijn om veel zaken via hun mobiele telefoon te regelen, waaronder hun bankzaken. Neobanks, Alipay, WeChat en JD hebben daar goed op ingespeeld. De meeste Chinezen maken gebruiken van meerdere neobanken.

Ook in India hebben deze challengerbanken stevig voet aan de grond gekregen. Mede dankzij de populariteit van PayTM heeft 50 procent van de Indiase consumenten er inmiddels ervaring mee. En een op de drie Brazilianen doet zaken met Nubank, een van de neobanks aldaar.

Kantar ziet een volstrekt ander beeld in economieën die sinds jaar en dag een goed ontwikkeld betaalsysteem hebben. Zo maakt nauwelijks 3 procent gebruik van neobanken in de meeste West-Europese landen. Nederland en Duitsland lopen relatief voorop met circa 4 procent, maar in Frankrijk en Spanje is het slechts 2 procent, wat vergelijkbaar is met de Verenigde Staten. In het moderne Singapore neobankiert zelfs minder dan 1 procent van de consumenten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.