Ads Top

Geld lenen enigszins duurder geworden (i.m.)


Renteverhogingen door marktleiders
Recent hebben marktleiders BNP Paribas, Findio en Interbank hun rente voor het consumptief krediet verhoogd. Het gaat hierbij om leningen van minstens € 25.000,-. Dit is het belangrijkste leenbedrag waarmee kredietverstrekkers hun leningen aanbieden in de markt.

Over het algemeen staan Findio en Interbank bekend om hun scherpe rentetarieven, maar vervolgens verliezen ze met deze renteverhoging de aansluiting met andere kredietverstrekkers in de markt. Hierdoor is geld lenen in 2019 gemiddeld genomen duurder geworden en de concurrentie op de leenmarkt gekrompen.

De waargenomen renteverhogingen zijn dermate opvallend aangezien de trend voor leenrente al bijna 10 jaar dalend is. In 2011 was de gemiddelde leenrente nog 11%. Deze is inmiddels gedaald tot gemiddeld 7%. Voordelig lenen kan echter al met een rente vanaf 3,90%. Het komt dus totaal onverwachts dat juist nu de rente stijgt. 

Risk Based Pricing
De marge tussen de gemiddelde leenrente en het laagst mogelijke tarief komt door ‘risk based pricing’. Risk based pricing betekent in het Nederlands ‘rente naar risico’. Sluit je een lening af op basis van risk based pricing, dan kijkt de kredietverstrekker voor het bepalen van de rente naar jouw persoonlijke situatie.

Persoonlijke Lening
Dat de rentes voor een persoonlijke lening de afgelopen jaren zijn gedaald, komt door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Om de bestedingen in de Eurozone aan te jagen houdt de centrale bank de beleidsrentes laag. Kredietverstrekkers kunnen op deze manier voordelig aan geld komen om uit te lenen.
Een interessant artikel over de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank is
hier te vinden.

Hypotheekrente ongekend laag
Hetzelfde geldt overigens voor hypotheekverstrekkers. Onder invloed van het lage-rentebeleid van de Europese Centrale Bank is ook de hypotheekrente ongekend laag.

Overigens is de hypotheekrente sterker gedaald dan de rente voor een consumptief krediet. Dit komt voornamelijk omdat de concurrentie voor hypotheken een stuk meer is gegroeid. Momenteel zijn in Nederland 36 hypotheek aanbieders actief, tegenover 14 kredietverstrekkers.

Vorig jaar zette Interbank nog een rem op doorlopende kredieten door aflossingen verplicht te maken. De marktleider wil daarmee voorkomen dat de flexibiliteit van dit leenproduct wordt misbruikt om ongelimiteerd te blijven lenen. Bij een doorlopend krediet is namelijk discipline nodig om het afgeloste bedrag niet opnieuw op te nemen. Dit is meteen ook het nadeel van een doorlopend krediet in tegenstelling tot een persoonlijke lening.

Lening afsluiten aantrekkelijker geworden
Daarnaast is geld lenen de laatste jaren aantrekkelijker geworden doordat de voorwaarden voor een consumptief krediet ruimer zijn geworden. Zo is de maximale leeftijd waarop je een lening kunt afsluiten gemiddeld hoger geworden. Bij
het afsluiten van een lening mag je bij een aantal kredietverstrekkers langer doen over het aflossen, waardoor de maandlasten lager worden. Over het algemeen is daarom de acceptatienorm bij kredietverstrekkers gestegen. Daarnaast doet iedereen er goed aan om een lening te vergelijken alvorens deze af te sluiten. Een lening vergelijken zorgt ervoor dat je kosten bespaard op het gebied van rente en een overzichtelijk beeld creëert van het verschil in looptijd. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.