Ads Top

Hoger beroep zeven Cash Converters pandhuizen ongegrond verklaard

In zijn uitspraak van april 2019 verklaart het CBb het hoger beroep van zeven Cash Converters pandhuizen ongegrond.

Consumenten die behoefte hebben aan contant geld kunnen met een pandhuis een overeenkomst van pandbelening aangaan. De consument verkoopt in dat geval een voorwerp aan het pandhuis tegen contante betaling en onder de voorwaarde dat hij het voorwerp binnen twee maanden mag terugkopen tegen een bepaalde maandrente. Vanaf 1 juli 2015 mag deze maandrente niet hoger zijn dan 4,5 procent.

De zeven Cash Converters pandhuizen rekenden echter doelbewust een maandrente van 9 procent, ten koste van een grote groep consumenten die een pandbelening is aangegaan. De pandhuizen hebben hiermee in strijd gehandeld met de wet- en regelgeving inzake pandbeleningen.


De ACM heeft in 2016 aan zeven Cash Converters pandhuizen boetes opgelegd. In 2017 heeft de ACM de boetes van zes van de zeven pandhuizen verlaagd omdat zij de aan hen opgelegde boetes niet konden dragen. De rechtbank heeft het beroep van de pandhuizen tegen de besluiten van de ACM in 2018 ongegrond verklaard. Het CBb bevestigt dit nu. De uitspraak van het CBb is het eindoordeel in deze zaak. De besluiten van de ACM zijn hiermee definitief.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.