Ads Top

Ruim 40 procent van gescheiden mensen heeft achteraf spijt van gemaakte financiële afspraken

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat meer dan de helft van de mensen die de afgelopen 3 jaar zijn gescheiden, spijt heeft van hierbij gemaakte afspraken. 42 procent geeft aan dat ze hun financiën achteraf anders hadden willen regelen.

In Nederland eindigt nog steeds ruim een op de drie huwelijken in scheiding. ‘Angst voor financiële gevolgen’ is de grootste zorg van zowel mannen als vrouwen bij een leven na scheiding. Toch schakelt 39 procent van de mensen geen enkele hulp in bij het overzien en regelen van hun financiën bij scheiding. Dit komt omdat zij niet weten waar ze moeten beginnen, of wie ze kunnen inschakelen.

Onlangs werd nieuw initiatief gelanceerd: de Financiële Vooruitblik bij Scheiden. Het doel hiervan is om mensen die gaan scheiden beter inzicht te geven in hun financiën na scheiding. Het initiatief is ontwikkeld door Aegon, met advies van organisaties zoals vFAS, het MfN-register, RFEA en ook WomenInc en het Nibud. Het onderzoek naar zorgen rond scheiding werd in opdracht van Aegon en de vFAS (vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) uitgevoerd.

In 2018 lanceerde Aegon het Actieplan Financiële Zelfredzaamheid, dat in ontvangst werd genomen door Minister Van Engelshoven (OCW), met als doel Nederlanders te helpen meer inzicht en overzicht te krijgen in hun financiën. Het lanceren van de Financiële Vooruitblik bij Scheiden is één van de concrete acties van dit actieplan. Voor dit initiatief is ook een pilotgroep gestart met onafhankelijke adviseurs aangesloten bij RFEA (Register Financieel Echtscheidingsadviseurs), zodat iedereen zelf kan bepalen van welke partij toekomstige ex-partners advies willen krijgen.
Alexander Leuftink, voorzitter van de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS): “De vFAS gelooft dat duurzaam en zorgvuldig scheiden in goed overleg vrijwel in de meeste gevallen leidt tot de beste lange termijn oplossing voor alle betrokkenen. Daarbij is essentieel dat (ex-)partners de financiële consequenties van de door hen te maken afspraken, nog voordat deze worden vastgelegd in een convenant, kunnen overzien.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.