Ads Top

Fietsverzekeringen verschillen extreem in prijs

De premies voor fietsverzekeringen verschillen onderling enorm. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die de verzekeringen van 8 aanbieders met elkaar vergeleek. De ene verzekering kan wel 6 keer zo duur zijn als de andere. En de dure verzekering is lang niet altijd beter.

Een 40-jarige Rotterdammer die zijn e-bike van 2500 euro wil verzekeren, betaalt bij Allianz 74 euro per jaar voor een doorlopende verzekering. Enra Optimaal vraagt voor diezelfde verzekering bijna drie keer zoveel: 210 euro. Interpolis maakt het helemaal bont door ruim 6 keer zoveel te rekenen: 459 euro per jaar.

Factoren als woonplaats en leeftijd zijn van invloed op de hoogte van de premie. Jongeren betalen meer dan ouderen en stadsbewoners betalen meer dan dorpsbewoners. Woont de eerder genoemde 40-jarige niet in Rotterdam, maar in Ootmarsum, dan rekent Interpolis 80 procent minder: 94 euro. Bij andere verzekeraars is het verschil tussen stad en dorp minder groot. Zo betalen verzekerden bij Allianz in Ootmarsum 23 procent minder en bij ANWB slechts 14 procent minder.

De KNWU-verzekering van Kingpolis is een uitzondering op de regel. Voor deze verzekering is de premie overal in Nederland gelijk. Ook deelnemers aan het e-bikecollectief van de Consumentenbond betalen overal in Nederland dezelfde premie. En dat tarief wordt gedurende de looptijd van het contract niet verhoogd.

Over de hele linie rekent Allianz Global Assistance de laagste premies. Voor stadsfietsen is het zelfs Beste Koop. Kingpolis en Univé zijn een fractie duurder maar hebben betere voorwaarden. Voor e-bikes is Kingpolis de Beste Koop en Univé voor racefietsen en mountainbikes. De Consumentenbond adviseert om niet zomaar een verzekering via de dealer af te sluiten, maar eerst op onderzoek uit te gaan en dan pas de beste verzekering te kiezen. Consumenten doen er goed aan zich ook te verdiepen in de voorwaarden, want ook die verschillen flink.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.