Ads Top

Eerste miljoenenbuurt in Almere

In de afgelopen vier jaar is het aantal miljoenenbuurten sterk toegenomen. Nederland telt momenteel 53 buurten waarin de meerderheid van de woningen meer dan 1 miljoen waard is. Dit zijn er zes keer zoveel als in 2014. Een van de nieuwkomers is de buurt Overgooi in Almere, de eerste miljoenenbuurt in deze gemeente.

Het aantal buurten met meer dan 75% aan miljoenenwoningen is in dezelfde periode verviervoudigd van 4 naar 15. De miljoenenbuurten liggen hoofdzakelijk in de Randstad. Daarbuiten valt Brabant op met miljoenenbuurten in Vught (Villapark), Oisterwijk (Omg. Europaln/Hondsbergseln) en Best (Villawijk).

De vier buurten die in 2014 al voor meer dan 75% uit miljoenenwoningen bestonden, liggen allen in Wassenaar en Huizen. Sindsdien zijn daar 11 buurten bijgekomen, onder meer in Laren (3) en in Amsterdam (3). Dit zijn echter wel buurten waar in 2014 al een aanzienlijk deel van dewoningen 1 miljoen euro of meer waard was (50%-75%).

Naast deze meer traditionele miljoenenbuurten zijn er ook nieuwe, opkomende miljoenenbuurten: buurten die in 2014 nog geen miljoenenbuurt waren, maar sinds 2017/2018 wel een meerderheid aan miljoenenwoningen tellen. Dit zijn onder andere Overgooi in Almere (74% miljoenenwoningen), Thorbeckeplein in Amersfoort (54%) en Rhijngeest in Oegstgeest (54%).

In tien Nederlandse buurten is het percentage miljoenenwoningen met minstens 40% gestegen. Zeven van deze snelst groeiende miljoenenbuurtenliggen in Amsterdam. De snelst groeiende miljoenenbuurt is de Minervabuurt Noord in Amsterdam. Hier is het percentage miljoenenwoningen in vier jaar tijd met 57 procentpunt gestegen (zie tabel 3). Er staan nu vier keer zoveel miljoenenwoningen als in 2014.

De tweede snelst groeiende miljoenenbuurt is Bos van Bredius-Noord in Gooise Meren met een stijging van 55 procentpunt. In deze buurt is nu 86%van de woningen een miljoenenwoning, terwijl dit in 2014 nog maar 31% was.

Ook de buurt Overgooi in Almere heeft een opvallende groeispurt gemaakt: waar in 2014 nog maar 24% van de woningen een miljoenenwoning was, isdit in 2018 74%. Met een toename van 50 procentpunt is deze buurt de derde snelst groeiende miljoenenbuurt in Nederland en de eerste miljoenenbuurt in Almere.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.