Ads Top

‘Veel aandacht voor duurzaamheid in dienstverlening voor beleggers’

Nederlandse banken besteden veel aandacht aan het integreren van de doelstellingen in het kader van ‘Environmental, Social and corporate Governance’ (ESG) in hun beleggingsdienstverlening aan particulieren. Er is echter nog veel onduidelijk over hoe duurzaamheidsrisico’s en -factoren gemeten kunnen worden en hoe deze zich tot bijvoorbeeld rendement gedragen. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in haar reactie op de consultatie van European Securities and Markets Authority (ESMA) over de integratie van duurzaamheidsrisico's en -factoren in de MiFID II-regels.

Aanpassingen in MIFD II hebben vanwege deze onzekerheden in de markt het beste resultaat als zij flexibel en principle-based zijn. De huidige voorstellen van ESMA zijn echter zeer gedetailleerd en vergaand waardoor deze regelgeving in de praktijk juist zeer inflexibel zou kunnen uitpakken. In het uiterste geval zou dit voor kostenverhogingen en verwarring onder beleggers kunnen zorgen, maar het zou ook huidige marktinitiatieven rondom duurzaam beleggen kunnen belemmeren. 

De NVB en haar leden hebben al diverse initiatieven ondernomen om de bijdrage van de Nederlandse bankensector aan de VN- en Parijs-doelen te vergroten. De NVB werkt hiervoor nauw samen met de brancheverenigingen van verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders in Nederland, verenigd in het Nederlandse deel van het Platform voor Duurzame Financiering, dat wordt georganiseerd door De Nederlandsche Bank (DNB).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.