Ads Top

Oxfam Novib: EU-zwarte lijst belastingparadijzen is ‘witwasoperatie’

EU-Ministers van Financiën halen vijf van ’s werelds belangrijkste belastingparadijzen van de zwarte en grijze lijst van belastingparadijzen van de EU. Oxfam Novib is daar fel op tegen.

'De criteria van de EU om belastingparadijzen te screenen zijn zo zwak dat zelfs notoire belastingparadijzen waaronder Hong Kong, Panama, Isle of Man, Guernsey en Jersey van de lijst zijn gehaald,'zegt de organisatie. 'Dit terwijl de hervormingen die deze landen hebben doorgevoerd weinig goeds beloven in de strijd tegen belastingontwijking. De Europese Unie zou haar zwarte lijst juist moeten versterken om zo te garanderen dat alle belastingparadijzen ter verantwoording worden geroepen.'

Oxfam Novib roept de EU op om de criteria voor de zwarte lijst aan te scherpen zodat meer schadelijk belastingbeleid wordt aangepakt;  ervoor te zorgen dat het beoordelen van landen op objectieve wijze plaatsvindt zonder politieke inmenging; en te zorgen dat Europese belastingparadijzen, waaronder Nederland, hun beleid aanpassen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.