Ads Top

'Gemeentelijke woonlasten dit jaar plaatselijk flink hoger'

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3, procent hogere gemeentelijke woonlasten dan in 2018. De stijging is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4 procent. Omdat iedere gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt zijn de lokale verschillen in woonlasten groot.

De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5 procent fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10 procent.

Dat kan inwoners flink raken in hun portemonnee. In Cuijk is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld 106 euro hoger dan in 2018. In Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim 90 euro omhoog en met vergelijkbare bedragen in Ouder Amstel, West Betuwe en Sint Oedenrode. Ook Amsterdam wordt duurder; huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar € 65 meer aan hun gemeente.

De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld 1.330 euro en dat is ruim 200 meer dan vorig jaar. Wonen in Bloemendaal is hiermee bijna twee keer zo duur als de gemiddelde Nederlandse gemeente, waar de woonlasten 774 euro bedragen. Landelijk gemiddeld stijgen de woonlasten met gemiddeld 25 euro ten opzichte van vorig jaar.

Bijzonder is Giessenlanden (per 1 januari met Molenwaard gefuseerd in de gemeente Molenlanden). Hier betalen huishoudens dit jaar ruim 160 euro meer. Dat komt doordat de gemeente een eerdere korting schrapt en omdat ook hier de afvalstoffenheffing flink stijgt.

Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de woonlasten in 26 gemeenten dalen, ondanks de vaak hogere afvalstoffenheffing. Voor huishoudens in Waddinxveen, Goes en Bladel betekent dit dat de rekening van hun gemeente dit jaar gemiddeld € 30 lager uitvalt.

Vereniging Eigen Huis publiceert top-5 lijsten van de ontwikkeling van gemeentelijke woonlasten. Op  www.eigenhuis.nl staan interactieve provinciekaarten waarop per gemeente de ontwikkeling van de verschillende soorten woonlasten zijn te zien. Daar staan ook Top-5 lijsten van gemeenten waar de lasten stijgen en dalen. Van enkele gemeenten zijn nog geen cijfers bekend, meestal is een gemeentelijke fusie daarvan de oorzaak. Deze gemeenten zijn op de kaarten grijs gekleurd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.