Ads Top

Nederlanders geven WOZ-waarde meer aandacht

De WOZ-beschikking krijgt de komende weken bij veel huishoudens de volledige aandacht. Ruim 71 procent van de huiseigenaren leest het aanslagbiljet van de gemeente zorgvuldig door. Dat blijkt uit een enquête die Vereniging de Vastelastenbond onder 4.955 respondenten hield. 

Daarbij is voor 47 procent van deze groep de hoogte van de WOZ-waarde het belangrijkste. Een kwart daarvan schenkt vervolgens nog aandacht aan de hoogte van de gemeentelijke belastingen en de berekening van de gemeente. Slechts 28% van de ondervraagden doet niets en legt de brief bij de stapel administratie.

“Dat huiseigenaren meer aandacht besteden aan de hoogte van de WOZ-waarde komt door het aantrekken van de huizenmarkt, vertelt oprichter Dirk-Jan Wolfert van de consumentenvereniging. “Hierdoor stijgt ook de WOZ-waarde. Dit maakt dat men bewuster naar de beschikking kijkt en wellicht sneller bezwaar maakt. Daarnaast geeft de media meer aandacht aan de WOZ-beschikking waardoor de WOZ-waarde meer ‘top of mind’ is. Een goede ontwikkeling vindt Wolfert. Consumenten hebben meer kennis over de belastingen die gekoppeld zijn aan de WOZ-waarde, zoals onroerendezaakbelasting (OZB), erfbelasting en inkomstenbelasting.

79 procent van de ondervraagden weet dat ze kosteloos bezwaar kan maken. Toch is 58 procent niet van plan bezwaar te maken. De voornaamste reden om geen bezwaar te maken is dat men aangeeft de berekening van de gemeente te vertrouwen. “Opvallend” zegt Dirk- Wolfert, want er dat gemeenten door de nieuwe registratie kadaster gegevens en de verduurzaming in de problemen komen met het vaststellen van de WOZ-waarde. Bijna één derde geeft aan dat bezwaar maken te veel gedoe is en onderneemt daarom geen actie.

Ondanks dat een grote groep huiseigenaren geen bezwaar maakt, is er de afgelopen jaren toch een stijgende lijn in het aantal bezwaren te zien. In 2018 werden er 122.000 bezwaren ingediend, waarvan 32,5 procent van de bezwaren via een externe partij. Dat is een toename van ruim 10 procent (10,3 procent) ten opzichte van 2017. Voor 2019 wordt er wederom een stijging in het aantal bezwaren verwacht. “We zien in de eerste maand al een verdubbeling van het aantal aanvragen”. Dit terwijl de grootste groep huishoudens de WOZ-beschikking nog moet ontvangen. De meeste gemeenten zullen het aanslagbiljet omstreeks 28 februari versturen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.