Ads Top

Zon schijnt, geld rolt

In de zomer zijn Nederlanders positiever over de economie dan in andere jaargetijden. Het consumentenvertrouwen ligt in dit seizoen gemiddeld 1,5 punt hoger. Meer dan de helft van de consumenten denkt in de zomer meer uit te geven dan in andere seizoenen. In het echt zijn de verschillen in uitgaven per seizoen klein, zegt ING Bank. Zo laten we de euro’s in de zomer weliswaar rollen in de strandtent of op vakantie, maar spenderen we veel minder aan gas en licht. Ook nieuwe auto’s kopen Nederlanders vaker in de winter dan in de zomer. Dit blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau.

De meteorologische zomer staat voor de deur, maar intussen is het al flink warm in Nederland. Als de zon schijnt lijkt iedereen vrolijker. Niet alleen over het weer, maar ook over de economie. Het consumentenvertrouwen ligt ’s zomers gemiddeld zo’n 1,5 punt hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral in de herfst zijn Nederlanders somber. Na de jaarwisseling schiet het vertrouwen dan weer omhoog. In januari is het consumentenvertrouwen gemiddeld 5 punten hoger dan in december. ‘Nieuw jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen’, zo lijkt de gedachte.

Goed weer helpt volgens de consument om de euro’s te laten rollen. Meer dan de helft van de consumenten zegt in de zomer het meest uit te geven. De winter, lente en herfst volgen op gepaste afstand als seizoen met de meeste uitgaven, in de ogen van consumenten

Alle Nederlandse huishoudens samen geven in de zomer inderdaad iets (1%) meer uit dan gemiddeld, zo blijkt uit cijfers van het CBS*. Dit komt vooral omdat juli en augustus beide 31 dagen tellen (en februari bijvoorbeeld slechts 28 of 29). Gecorrigeerd voor het aantal dagen per kwartaal zijn de verschillen echter klein: op een gemiddelde lentedag geven Nederlanders dan zelfs een fractie meer uit dan op een gemiddelde zomerdag.

Toch is het niet zo vreemd dat veel mensen denken dat ze in de zomer het meest uitgeven. In de zomer trekken mensen namelijk relatief vaak de portemonnee. Velen gaan op vakantie en laten dan de euro’s rollen. Daarnaast kopen consumenten in de zomer relatief veel kleding, geven ze meer geld uit in de horeca en aan uitjes. In de winter doen consumenten juist vaker minder frequente en ‘onzichtbare’ aankopen. Zo schaffen ze in de winter vaker een nieuwe auto aan. Dit is een eenmalige uitgave, die bovendien slechts één keer in de zoveel jaar plaatsvindt. Daarnaast nemen consumenten in de winter meer gas af om het huis te verwarmen. Maar ook dit is minder voelbaar in de portemonnee, omdat de energierekening meestal automatisch wordt afgeschreven en bovendien vaak in gelijke delen per maand.

Het weer kan de economische groeicijfers wel flink beïnvloeden. Zo was de afgelopen winter vrij warm. Nederlanders hoefden hierdoor veel minder gas te verstoken om hun huis warm en behaaglijk te houden. Dit scheelt hen een flinke duit bij de afrekening. Wel werd er minder gas opgepompt, hetgeen de economische groei drukte. Zo groeide de Nederlandse economie slechts 0,4% in het eerste kwartaal van 2017. Deze groei had flink hoger uitpakt, als er meer gas zou zijn opgepompt. Aan de andere kant zorgen warme winters wel voor minder vorstverlet voor bouwers. Dit kan juist een positief effect hebben op de groei.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.