Ads Top

Europees consortium laat IBM blockchainnetwerk voor MKB bouwen

Een consortium van zeven grote Europese banken, waaronder Rabobank, heeft IBM gekozen om een gezamenlijk blockchainnetwerk te bouwen. Het platform zorgt ervoor dat ondernemers in het MKB hun import – en exportprocessen gemakkelijker, betrouwbaarder en efficiënter kunnen maken. Het Digital Trade Chain consortium verwacht bovendien dat het platform de transparantie van geld- en goederenstromen verhoogt. Naast Rabobank bestaat het consortium uit Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Société Générale en Unicredit.

“Blockchain is in essentie goed te gebruiken bij processen en toepassingen waarbij meerdere partijen in een keten samenwerken en veel documenten en contracten uitgewisseld worden. Dit open platform gaat blockchain daadwerkelijk voor klanten in gebruik brengen”, licht Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank toe.

Om ervoor te zorgen dat het Digital Trade Chain-netwerk er komt en duizenden klanten van de zeven banken kan helpen, heeft het consortium IBM ingeschakeld om te helpen dit systeem in productie te brengen. “IBM verwacht het platform eind dit jaar operationeel te kunnen laten zijn”, aldus Draijer.

De Digital Trade Chain toepassing zal bij de meeste banken draaien in de IBM Cloud en is ontworpen om bij een handelstransactie de betrokken partijen met elkaar te verbinden, zowel online als via mobiele apparaten. Ze vereenvoudigt de handelsfinancieringsprocessen door (inter-)nationale handelstransacties efficiënt te beheren, op te volgen en te garanderen.

Dat biedt volop kansen voor het MKB, waar de kredietverlening doorgaans meer beperkingen heeft dan in andere klantgroepen. Met Digital Trade Chain hebben MKB’ers toegang tot een eenvoudig platform dat een geconsolideerd overzicht van de handelstransacties biedt. Dat bevordert de accountability in transacties, verhoogt de toegang tot kapitaal en helpt risico's te beperken. Zo kan het MKB’ers ondersteunen om handelsrelaties op te starten met nieuwe partners in eigen land of in andere Europese markten.


"We werken met honderden klanten over de hele wereld samen aan heel diverse blockchainprojecten en daaruit is gebleken dat Trade Finance een van de sterkste ‘use cases’ is voor de technologie", zegt Marie Wieck, General Manager, IBM Blockchain. Het Digital Trade Chain-netwerk wordt gebouwd op Hyperledger Fabric v1.0.0, een open source blockchain structuur en een van de vijf Hyperledger-projecten van de Linux Foundation. Naar verwachting zullen er nog meer banken uit andere landen bijkomen, en ook handelspartners zoals verzenders, expediteurs en kredietverstrekkers. Het Digital Trade Chain-concept won al twee sectorprijzen: de EFMA-Accenture-award voor 'beste nieuw product of dienst in bankactiviteiten' en de Global Finance-award voor 'vernieuwer in trade finance'.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.