Ads Top

VEB roept gedupeerde beleggers in ABN Amro Bank op zich te melden

Op 15 maart 2021 maakte dagblad De Telegraaf bekend dat ABN Amro Bank door het Openbaar Ministerie (‘OM’) wordt verdacht van schuldwitwassen. De Telegraaf ontdekte deze mededeling in een bijzin op pagina 282 in het jaarverslag over 2020 van de bank. Deze zwaardere verdenking kwam bovenop de eerdere verdenking van witwassen.

Terwijl een enkele belegger wellicht meteen deze informatie vernam bij publicatie van het jaarverslag op 10 maart 2021 en zijn aandelen ABN snel verkocht, kwam de grootste koersdaling nadat De Telegraaf hiervan melding maakte op 15 maart.

De VEB is van mening dat ABN daarmee beleggers heeft misleid. Door de voorwetenschap van de verdenking van schuldwitwassen niet onverwijld en met een persbericht aan het beleggend publiek kenbaar te maken heeft ABN onrechtmatig jegens beleggers gehandeld.

De VEB heeft ABN namens beleggers aansprakelijk gesteld voor de door haar veroorzaakte schade. Nog altijd ontbreekt het aan een gedegen persbericht van ABN over deze feiten. Ook na enkele brieven van de VEB (op 19 maart, 12 april en 11 mei 2021) heeft ABN geweigerd aan te geven wanneer ze zelf op de hoogte is gebracht over de verdenking door het OM; daarmee is het ook onduidelijk hoe lang beleggers voorafgaand aan de publicatie van het jaarverslag 2020 en het artikel in De Telegraaf onjuist zijn geïnformeerd.

De VEB wil inventariseren hoeveel aandeelhouders schade hebben geleden omdat ABN beleggers niet tijdig en adequaat heeft geïnformeerd over de zware verdenkingen van het OM ten aanzien van witwaspraktijen bij de bank.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.