Ads Top

Eerste Kamer stemt voor incassoregister

De Consumentenbond is blij met de komst van het verplichte register voor incassobureaus. Dinsdag 10 mei nam de Eerste Kamer een wetsvoorstel aan dat de invoering van het register mogelijk maakt.

De wet is een belangrijke overwinning voor de Consumentenbond, die al jarenlang voor zo’n register pleit. Toch is er ook nog ruimte voor verbetering.

De nieuwe wet verplicht incassodienstverleners, zoals deurwaarderskantoren, advocatenkantoren en incassobureaus om zich in te schrijven bij een centraal register. Daarmee worden kwaliteitseisen gesteld aan de dienstverleners en komt er meer toezicht. Dienstverleners die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen. Hardnekkige overtreders kunnen uit het register worden verwijderd.

De nieuwe wet bepaalt onder meer dat consumenten niet hoeven te betalen aan incassodienstverleners die niet ingeschreven staan bij het register. Ook hoeven ze in dat geval helemaal geen incassokosten te betalen. Daarnaast stelt de wet paal en perk aan het verdienmodel van incassobureaus door de stapeling van incassokosten over lage termijnbedragen omlaag te brengen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.