Ads Top

Banken ontwikkelen checklist om nabestaanden te helpen bij regelen bankzaken

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft samen met haar leden een online checklist ontwikkeld waar nabestaanden eenvoudig kunnen nagaan of ze een verklaring van erfrecht nodig hebben als ze willen beschikken over de bankrekening van een overleden naaste. Ook is er nu een speciale webpagina met meer informatie hierover.

Om toegang te krijgen tot de bankrekening(en) van een overledene, is bijvoorbeeld in veel gevallen een verklaring van erfrecht nodig zodat de bank kan vaststellen wie recht heeft op de tegoeden. Op die manier weet de bank zeker dat de juiste persoon toegang krijgt tot de tegoeden op de rekening. Zo’n verklaring moet worden opgemaakt door de notaris en dat kost geld.

Er zijn ook situaties waarin de bank wil uitbetalen zonder zo’n document van de notaris. Voor langstlevende partners geldt bijvoorbeeld sinds 2011 dat een verklaring mogelijk niet nodig is als er minder dan 100.000 euro op de rekening staat en er verder geen bijzondere omstandigheden zijn.

Nieuw is dat banken nu ook afspraken hebben gemaakt voor andere nabestaanden zoals kinderen. Voor hen geldt dat zij mogelijk geen verklaring nodig hebben als het bedrag op de rekening lager is dan 10.000 euro en er verder geen bijzondere omstandigheden zijn.

Banken willen het nabestaanden zo makkelijk mogelijk maken. Veel banken hebben daarvoor een speciale Nabestaandendesk voor vragen van nabestaanden. Het is dan ook verstandig om ook bij de bank te informeren wat er nodig is om te beschikken over de bankrekening van de overledene. Om snel na te gaan of er een Verklaring van Erfrecht nodig is kunnen nabestaanden daarnaast nu ook terecht bij de online checklist.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.