Ads Top

'Scherper AFM-toezicht leidt tot shake-out in sector'

Nederlandse crowdfundingsplatformen moeten in november over een vergunning van de AFM beschikken. Dirkjan Takke, directeur van financeringsplatform NLInvesteert, verwacht dat deze verdere professionalisering van de sector gepaard gaat met een shake-out. Veel platforms zullen volgens hem niet aan de eisen kunnen of willen voldoen.

Onder meer komen er strikte eisen voor de klantidentificatie van beleggers. Die wordt vergelijkbaar met die van banken. Nu is het voldoende om te checken of een belegger een Nederlandse bankrekening heeft; de zogeheten afgeleide klantidentificatie. Dat betekent dat het identificatieproces al bij een bank is doorlopen. Dit is niet langer voldoende.

De betalingsprocessen die bij veel partijen nu intern verlopen zullen moeten worden uitbesteed aan een betaaldienstverlener (payment service provider). Dat zou de transparantie voor beleggers moeten verhogen. Dat betekent echter ook dat de kosten hiervoor zullen gaan verveelvoudigen. Platformen moeten bovendien een aanzienlijk deel van hun bedrijfsproces buiten de deur zetten.

Veel partijen hebben echter moeite met de extra inspanningen en de hogere kosten. Dat geldt met name voor de kleinere platformen. Het is nu goed om volume te hebben, schaalgrootte wordt nog belangrijker.

Takke denkt dat uiteindelijk hooguit 15 van de 40 Nederlandse crowdfundingplatformen de shake-out zullen overleven. Dat zullen volgens hem drie of vier brede MKB-financieringsplatformen zijn.
 
NLInvesteert heeft de kosten van het eigen financieringsplatform voor beleggers inmiddels van 0,9% verhoogd naar 1,2% (inclusief btw en over het gemiddeld uitstaande saldo).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.