Ads Top

Nederland brengt als eerste land groene obligaties in overeenstemming met EU-normen

Nederland is het eerste land binnen Europa dat het regelgevende kader voor groene obligaties in overeenstemming heeft gebracht met de Europese regels voor duurzaam beleggen, aldus het ministerie van Financiën.

Verzekeraars zijn hier blij mee omdat groene obligaties een goede investeringsoptie zijn om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de Europese klimaatdoelen.

De wijzigingen zorgen ervoor dat het Nederlandse regelgevende kader voor groene obligaties volledig aansluit bij de zogeheten EU-taxonomie. Dit is een systeem om te bepalen welke onderdelen van de economie je kan verduurzamen via groene investeringen. Het Verbond pleit daarbij voor projecten die ook op de langere termijn vruchten afwerpen, zoals verduurzaming van de energievoorziening (via bijvoorbeeld windenergie), woningbouw en klimaatadaptiemaatregelen zoals het overstromingsrisicobeheer.

De Europese Unie heeft als doel om 250 miljard euro aan groene obligaties op te halen. Na de eerste uitgifte in 2019 heeft Nederland 10,4 miljard euro opgehaald uit de groene obligatie die in 2040 afloopt. Deze obligatie zal het ministerie op 14 juni heropenen om nog eens 4 tot 5 miljard euro op te halen. Het ministerie verwacht in 2023 of 2024 met een nieuwe uitgifte van een groene obligatie te komen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.