Ads Top

Wat betekent de Russische inval voor beleggingen?

De Russische inval in Oekraïne creëert veel onzekerheid op financiële markten. In Europa zijn de meeste beursindices donderdag met 3 procent of meer gedaald.

De fondsen van Robeco die beleggen in opkomende landen, hebben de positie in Rusland in de aanloop naar de invasie al iets afgebouwd, vertelt client portfolio manager Jan de Bruijn.

Robeco heeft met name aandelen verkocht van bedrijven die getroffen kunnen worden door westerse sancties. Het is wel van belang om de mogelijke sancties in perspectief te plaatsen. Europa is voor een groot deel van de aardgastoevoer afhankelijk van Rusland. De maatregelen zullen dus nooit zo zwaar worden als de sancties tegen bijvoorbeeld Noord-Korea, waarmee geen handel meer wordt gedreven.

Ook voor particuliere beleggers is het verstandig om zich niet te laten leiden door angst en onzekerheid. De ervaring leert dat er na een schrikreactie na het uitbreken van een oorlog, vaak een herstel op gang komt op aandelenmarkten. Twaalf maanden na de Cubacrisis (1962), de Sovjetinval in Afghanistan (1979), de Irakese inname van Koeweit (1990), de Golfoorlog (1991) en de Irakoorlog (2003) stond de Amerikaanse S&P 500 Index bijvoorbeeld hoger dan op het moment dat de strijd uitbrak.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.