Ads Top

Rechter: eHerkenning mist wettelijke grondslag

De belastingrechter oordeelt dat een besloten vennootschap over maart 2020 geen loonheffing hoeft te betalen, omdat zij geen aangifte kan doen.

Om aangifte te kunnen doen, moet de besloten vennootschap het inlogmiddel eHerkenning aanschaffen. Het bedrijf vindt dat de Belastingdienst haar hier niet toe kan verplichten. Daarnaast wil zij uit principe niet betalen voor het doen van aangifte.

De belastingrechter is het met de belastingplichtige eens. De Belastingdienst kan geen naheffingsaanslag opleggen, omdat de besloten vennootschap wel aangifte wil doen, maar dit niet kan door het ontbreken van een wettelijke grondslag voor het verplicht stellen van eHerkenning. De rechtbank vernietigt de naheffingsaanslag.

Een besloten vennootschap uit het Gooi doet elk jaar aangifte voor de loonheffing. Tot en met 2019 logt zij hiervoor in op de website van de Belastingdienst. Vanaf 2020 kan dit niet meer voor de loonheffing. Om aangifte loonheffing te kunnen doen, moet zij bij een commerciële partij het inlogmiddel eHerkenning aanschaffen.

De besloten vennootschap erkent dat zij digitaal aangifte moet doen, maar dat de Belastingdienst haar niet kan verplichten om eHerkenning aan te schaffen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.