Ads Top

Toename witwasonderzoeken en beslagleggingen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 2021 effectief criminele geldstromen verstoord en afgepakt. De versteviging op landelijk beleid, inzet op meer kennisontwikkeling en intensievere samenwerking met de Politie en de bijzondere opsporingsdiensten, waaronder de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), heeft geleid tot beter inzichtelijk maken van criminele geldstromen, meer beslag en meer strafrechtelijke vervolgingen voor witwassen.

Uit de cijfers van 2021 is gebleken, dat het aantal witwasonderzoeken is toegenomen van 4.354 naar 5.820. Daarnaast is er voor een waarde van 368 miljoen euro beslag gelegd: wat een flinke stijging is ten opzichte van eerdere jaren (2019: 258 mln, 2020: 303 mln).

Naast het rechercheren op drugs of wapens, wordt steeds vaker het (criminele) vermogen onderzocht dat op onverklaarbare wijze is ontstaan. Een toename van dergelijke witwasonderzoeken frustreert criminele activiteiten op een zeer efficiënte manier.

De opmars van cryptovaluta als vermogensobject van criminelen is ook terug te zien in de ontnemingscijfers. De totale ontneming in cryptovaluta liep in 2021 op naar 34,6 miljoen tegen 8,3 miljoen euro in 2020 en 1,1 miljoen euro in 2019.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.